Cloud

Abone Ol

Yeni içerikler eklendiğinde anında e-posta adresinize bildirim almak isterseniz abone olabilirsiniz.

Uludağ'ın Zirvesine Nasıl Çıkılır? Harita Desteği, Otobüsler, Kaybolmama Garanti

Tarih: 11.12.2021 20:33 Okuma Süresi: 6 dk. 2 sn. Yazar: Cloud

Son zamanlarda televizyonlarda sıklıkla çıkan Erikli isimli su firmasının reklamlarına denk geldin. 

“Vay be...” dedin.

“Bu Uludağ ne müthiş bir yere benziyor.” 

Deli rüzgarlarından birinin akışına kendini bırakıp sırt çantanı hazırladın. 

“Ben Erikli’nin Uludağ’ına gidiyorum.” 

Hemen online bilet şirketinden Bursa’ya bilet aradın. Otel rezervasyonunu yaptın. Ekonomi falan umurumda değil, Volfram Kafe sahibi Ali Günaltan’ın elinden çıkan bir sucuk ekmeğe 50 lira vermeye razıyım dedin.  

Bütün bu uğraşlarının sonucunda Uludağ’a geldin. Fakat, reklamda görmüş olduğun hiçbir kareye benzer bir şey bulamadın. Çünkü Erikli reklamlarında Uludağ diye gösterilen yer aslında Avusturya Alpleri idi.  bruh 

 

Bu yazımda sizlere Uludağ’ın zirve noktasına nasıl ulaşabileceğinizin yolunu anlatacağım. Yanımıza gerekli kamp malzemelerini aldıysak, ekibimiz bu zorlu maceraya atılmaya oldukça istekli ve çıkılan yoldan dönmeme antları içtiyse ve onlarca insanla birlikte “zirvedeki yalnızlığı” yaşamak için hazır hissediyorsak, artık her Uludağ yolculuğunun toplanma merkezi olan Kent Meydanı AVM’de buluşabilir ve evden çıkışımızı gerçekleştirebiliriz. Adım adım gerçekleştireceğimiz bu yolculuğu ben başlanabilecek ilk yerden anlattım. Eğer herhangi bir şekilde zaten teleferik yolculuğunuzu tamamlamışsanız okumaya “Oteller Bölgesi” kısmından da devam edebilirsiniz. 

 

 

1. Teleferiğe ulaşmak

Yola nereden çıkacağınıza bağlı olarak teleferik otobüsü tercihiniz değişmekte. Eğer bu, Bursa’ya ilk ziyaretinizse ve Bursa otobüs terminalinden yolculuğa başlayacaksanız, 94 numaralı hattı kullanabilirsiniz.  

Kent meydanı durağından ise 15/A-15/B halk otobüsünü tercih edebilirsiniz. Kent meydanı, dağcılıkla ilgilenen birçok Bursalının ortak toplanma yeri olduğu için adeta bir klasiktir. Civar ilçelerden, mahallelerden bir araya  gelen dağcılar burada buluşur, yola çıkmadan önce son ihtiyaçlarını (yiyecek, su vs.) buradan gidererek maceraya başlar.  

Kent meydanı AVM – Teleferik taksi mesafesi de ortalama 5 km’ye denk gelmektedir. Bu da 20,50 liraya tekabül ediyor. Ancak taksi ücretlerine güvenmeyelim. 

 

15/A - 15/B otobüslerinin Kent Meydanı AVM durağı: 

 

2. Teleferik ile oteller bölgesine çıkmak

Haftaiçi ve haftasonu 10:00 – 19:00 arası çalışan teleferiğin çalışma saatlerini göz önünde bulundurmayı unutmayalım. Zirve macerası da yürüyerek en az 4-5 saat süreceğinden geri dönüşümüz günübirlik mümkün olmayacaktır.  

Gidiş-Dönüş 

Teleferik tam ücreti : 75TL  

Öğrenci bileti: 45 TL 

11.12.2021 

Yolculuğun bu kısmı boyunca şahane teleferik manzarasının tadını çıkararak son durak olan oteller bölgesinde iniyoruz.  

 

 

3. Oteller Bölgesi - Küçük Zirve 

 

Şehrin is pas kir kokusundan nispeten arınmış havası ciğerlerimize dolmaya başlıyor, sıcaklık farkını tenimize değen soğuk rüzgarlarla hissediyoruz. Her güzel şeyin bir değeri vardır diyen kapitalizmin buradaki gölgeleri olan Uludağ otellerine selam veriyor ve izlememiz gereken rotayı önümüze açıyoruz. Uludağ zirveye giden birden çok yol bulunuyor: 

a) DÜMDÜZ YARDIRMAK 

Benim rotaya motaya ihtiyacım yok, dağ karşımda işte diyen ekstremist grupların tercihi olan bu güzergah, basitçe teleferikten iner inmez gördüğümüz Uludağ manzarasına bodoslama yürümeyi içeriyor. 

(Teleferikten indiğimizde böyle bir manzarayla karşılaşacağız.) 

 

Herhangi bir planı olmayan bu yürüme şeklinin avantajları ve dezavantajları ise şöyle: 

+ Yazıyı okumayı burada bırakıp kendinizi maceranın ortasında bulmak.

+ Küçük engebeleri aşmaya erken başlayıp gerçek bir trekking deneyimi. 

+ Yolun dışına çıkmayla gelen özgürlük hissi.

- Yolun erken safhalarında yorgunluk ve Z yoluna gelene kadar önemli miktarda enerji sarfetmek.

- Çalı çırpıya takılarak zaman kaybetmek.

 

Herhangi bir güzergahı yokmuş gibi görünse de aslında izlenen yol şöyle olur: 

(Teleferik – Z yolu arası güzergahın ilk kısmı)

 

(Küçük Zirve’den bakarken, Teleferik – Z yolu) 

Bu yolu takip ederek Z yoluna ulaşacağız. Z yolu biraz zorlu bir parkur olduğu için yolun bu kısmına başlamadan önce iyice soluklanıp enerjimizi toplamamız önemli, çünkü bodoslama yürüyerek yorulmuş olabiliriz. 

 

Z yolu 

Resmi bir ismi bulunmayan bu patikanın adı Z  yoludur. Aynı isimle Bursa’da başka bir yol daha bulunuyor, fakat bu o değil. Yaz aylarında tırmanılması kolay olan bu yol yine de yükseklik korkusu olan bireyler için pek uygun değil. Patika üzerinde çokça taş bulunduğundan arkamızdan gelenlere dikkat ederek tırmanışımızı gerçekleştirelim. Bu patikanın %70’lik kısmı yürüyerek çıkılabilir, kalan son %30 kısımda ise artık sağa sola tutunmamız gerekiyor. 

 

Z yolunu atlatmak demek, büyük zirveye olan yolun yarısını tamamlamış olmak demektir. Kalan yarısı ise gözünüzü pek korkutmasın. Bundan sonrasında küçük zirveden dümdüz ilerleyip bir yol ayrımına geleceğiz. 

 

Bu yol ayrımından sol tarafı tercih edersek, zirvenin altındaki göller bölgesine ulaşmış oluruz. Sağ tarafı tercih edersek direkt olarak zirveye çıkarız. Bir günden fazla kalacak dağcılar genellikle ilk gün kamp kurma amacıyla göller bölgesine geçer ve günün yorgunluğunu atar, diğer gün ise göller bölgesinden zirveye çıkarlar. Size de Uludağ macerası tavsiyem bu yönde olacaktır. 

 

 

 

 

 

 

B) Dağların sırtını takip etmek 

Başlangıçta bizi biraz yoracak, sonrasında ise zirveye kadar dümdüz yürümemizi sağlayacak bu güzergah, genellikle en çok tercih edilen rotadır. Bu rotadan şu şekilde girebiliriz: 


Uludağ'ın Zirvesine Nasıl Çıkılır? Harita Desteği, Otobüsler, Kaybolmama Garanti
İçerik Yorumları (0)

Bu yazı için henüz yorum yok.