Cloud

Abone Ol

Yeni içerikler eklendiğinde anında e-posta adresinize bildirim almak isterseniz abone olabilirsiniz.

2022 yılında PS1 Grafikleriyle Modelleme Yapmak

Tarih: 30.12.2021 00:05 Okuma Süresi: 4 dk. 51 sn. Yazar: Cloud

Dünyanın en muhteşem grafiklerine ihtiyacımız yoktu, unutamayacağımız hisler bırakan hikayelere ihtiyacımız vardı.

Oyun sektörü geçtiğimiz yıllar içerisinde akıl almaz değişimler geçirdi. Bu fırtınalı değişimin içerisinde her yeni gelen oyunla birlikte gerçeklik algımızın da değiştiğine inanıyorum. Yayınlanan her oyun bizde "ulan aynı gerçek hayattaki gibi!" hissi bırakarak yerini yeni jenerasyon oyunlara bıraktı. Kendimden bir örnek verecek olursam, hepimizin ateri ve bilimum nostalji konsollar vasıtasıyla tanışıklığı olduğu Pac Man'in (orijinal adıyla Puck Man) yayınlandığı tarihten itibaren 42 yıl geçti. Çocukluk yıllarımda önce Pac Man evreni ile tanışıp onu teknolojinin erişebileceği son nokta olarak gördüm. Biraz büyüdüğümde bütün ülkeyi kasıp kavuran GTA Vice City girdabına ben de tutulmuştum. Artık animasyon dünyasında 2 boyut, benim için orta çağdan kalmış olmayı simgeliyordu. 

 

Gta Vice City

80'ler Miami'si renk paletini çok iyi kullanan bu oyun, kendisinden yıllar sonra çıkan GTA IV'e kıyasla daha canlı bir dünya sunuyor.

 

İnternet kafe batağına düşmemem için o zamanlar, ben ilkokul 2. sınıf öğrencisiyken, babamın karne hediyesi olarak PlayStation One almasıyla teknolojiyi takip konusunda bir adım geriye düşsem de farklı bir dünyanın kapıları bana açılmıştı. Evet, vaysiti oynayamayacaktım; ama o zamanlar tanesi 1 liraya satılan korsan PlayStation cdlerinden oluşan devasa bir koleksiyonum olacaktı. Kilo ile oyun alabildiğiniz o çılgın dönemler...

Böyle bir makinenin evimize girmesiyle ilkokul 2. sınıftan 5. sınıfa kadar dönemin PS One üzerinde çıkmış çoğu oyununu oynayabilme imkanım oldu. Tanıdığınız çoğu insanın PlayStation deneyimi PES 11 ile başlamışken ben, 2004-2007 yılları arasında, anlamadığım bir dilde, bazı efsaneleri (Syphon Filter 3, Driver 1-2, Resident Evil, Metal Slug, Medal of Honor) çağında deneyimleme şansı yakaladım. Bu oyunları 2022 gözüyle incelediğimizde aslında görsel olarak hiçbir zevkimize hitap etmediğini düşünebiliriz. Ben bu oyunda ne bulmuşum yahu?  diye sorabiliriz. Arabanın kapısından inemediğiniz bir Driver oyunu, 2 boyutlu bir Metal Slug dünyası, korkunç bir nişan kontrolü bulunan Medal of Honor serisi ve daha niceleri... O yıllar için yerine konulamaz olan şeyin grafikler ya da üstün teknoloji harikaları değil; grafiklerin içine serpilen ve deneyimimize sunulan hikayenin ta kendisi olduğunu yeni yeni anladık. Belki de özlemini duyduğumuz şey bardak bardak çay içerek Medal of Honor oynayan bir babayı seyreden bir ufaklık olmaktır, kim bilir...

 

Medal Of Honor

- Sööğe, I need to see some identification. --Medal of Honor

Geri döndürülemez ilerlemenin içerisinde eskiye dönme isteğini doğal buluyorum. Benim gibi böyle bir isteğe sahip olan insanları internet üzerinden bulmam ise tabii ki de çok kolay oldu. Yaptıkları işleri oldukça başarılı bulduğum birkaç kişiye değinmek istiyorum:

Death Stranding; ama PS1 Grafikleriyle

Bir efsaneyi günümüzde PS1 standartında modellemek gerçekten şahane bir iş. Tüm bunları aynı sinematik açıları kullanarak yapmaksa gerçekten yetenek gerektiriyor. Bu videoda Hoolopee isimli bir Youtuber, Death Stranding 1999 yılında çıksaydı nasıl olurdu sorusunun cevabı niteliğindeki bu animasyonu bize sunuyor.


The Last Of Us Part II PS1 Demake


Hikayesini, bildiğim oyunların %99'una değişmeyeceğim bir oyunun yeniden modellenmiş hali karşınızda. Clickerların sesi piksel düşünce daha mı korkunç olmuş sanki? Bu şahane sürüm için Bearly Regal kanalına teşekkür ediyoruz.


E zaten bu oyun böyle bir şey değil miydi? Resident Evil 4 


2005 yılında çıkmış bir oyunu daha da geçmişe götürmek mi? Lanet sabit kamera açısından vazgeçememiş kullanıcılar için işte bu mükemmel bir seçenek. Gerçek Resident Evil deneyimini bilenler, ne dediğimi çoktan anladılar.


Tüm bu animasyonlardan hareketle şu Udemy kursuna yazılmaya karar verdim. 1-2 hafta boyunca bu işle uğraşacak ve beynimin en çalışkan loblarını bu işe ayıracağım. Sonuçlar daha önce hiç modelleme yapmamış birisi için nasıl olacak en az ben de sizler gibi merak ediyorum. En azından 3 boyutlu mekan hazırlasam bile bu bana ilerde daha aktif kullanacağım Youtube kanalım için gerçek bir tarz yaratacak. Ayrıca yılbaşı indirimlerinden ötürü kurs oldukça uygun fiyatlı, kaçırmamanızı tavsiye ederim.
 


Bu içerik "534" kez görüntülendi.

Tags: #playstation, #1, #oyunlari, #retro, #gaming, #console, #device, #ps1, #sony, #capcom, #death, #stranding, #the, #last, #of, #us

2022 yılında PS1 Grafikleriyle Modelleme Yapmak
İçerik Yorumları (0)

Bu yazı için henüz yorum yok.